2010 Mecsek Rali

Kicsit csalódottan, de jókedvűen fejezte be az idei évet párosunk a Pécs környéki pályákon.  A pályabejárást követően, a csapattal átbeszéltük a versenyre elképzelt taktikát, hogy miként lehetne gyorsulni, pontosabban menni. 


Tudtuk, hogy gyorsak lesznek az ellenfelek is, hiszen több olyan páros is volt, akik bizonyítani szerettek volna – Bessenyey Zoli -, vagy a helyismeretnek köszönhetően képesek lennének győzni – Szelep. Arról nem is beszélve, hogy Magyar Miki, pedig meg akarta mutatni, hogy nem véletlenül lett kategória bajnok az idei évben. Így a versenyt kitűnő összehasonlítási alapként várva indultunk el a gépátvételek fele.
Az átvételek után, délutánig pihenéssel töltötte a csapat a napot majd kezdetét vette az idei utolsó verseny, a prológgal. Ezt az akadályt sikeresen vette a csapat, hiszen rögtön sikerült egy kategória második időt futni a Pláza mögött kialakított pályán.
Szombat reggel szomorúan vettük tudomásul, hogy elkezdett szemerkélni az eső. Bár a csapatunk pont erre a körülményekre készülve indult el a Baranya Kupán, hogy az esőben legyen tapasztalatunk az autóval, de tudtuk, hogy sajnos ez ilyenkor is lassabb haladást igényel, és nem tudjuk kipróbálni az új típusú aszfalt gumiijainkat – BFGoodrich -, amivel a pécsi versenytől szeretnénk rendszeresen rajthoz állni.

Így a reggeli szervizből intermédia gumikkal rajtoltunk. Sajnos az első szakaszon beigazolódott, hogy rossz választásnak minősült, mert kiérve a pályára száraz útburkolat fogadott minket. Mivel a pótkerekeink is hasonló gumik voltak így rögtön az első három szakaszon azonnal hátrányba kerültünk azokhoz a párosokhoz képest, akik pótkeréknek száraz pályára való gumikat vittek ki és le is cserélték azt a szakasz rajtja előtt .
A hátrány, időben meglepően nem volt annyi, mint amire számítottunk, még annak ellenére sem, hogy sorra utolértük az előttünk rajtoló műszaki problémával küzdő Dékány Sanyiékat, akiket több-kevesebb sikerrel tudtunk csak megelőzni a pályán. Sanyi védelmére azért el kell mondani hogy, nem könnyű úgy autózni, hogy közben nézzék azt, hogy mikor és hol ér utol valaki, és próbáljam úgy elengedni, hogy mindketten az úton maradjunk .
A következő körre már száraz aszfaltra való gumikkal vágtunk neki, és sikerült olyan időket autóznunk, amelyek biztatóak lehetnek a jövő évre, hiszen sokkal közelebb tudtunk autózni a Bessenyey Zolihoz képest, mint az előző versenyen, és sikerült a Magyar Mikit is megverni egy-egy gyorson.

A harmadik körre besötétedett, bár vártuk, de tudtuk, hogy nagyobb kihívást jelent este gyorsan és pontosan autózni. Az első gyorsaságira kellően megmelegített gumikkal álltunk a rajthoz, de pont előttünk leállították a rajtoltatást egy beesett páros miatt. Kb.10 percet vártunk a rajtban, hogy a műszaki mentő ki tudja húzni a beesett autót. Ez az idő, pont elég volt ahhoz, hogy kiessünk a ritmusból, és kellően lehűljenek a gumik. Ennek az eredménye lett, hogy nem sokkal a rajt után sikerült nekünk is elsokallni, ráadásul olyan szerencsétlen módon, hogy bár a kocsi nem sérült, de felfeküdt az aljavédő egy kőre, amit az a kevés néző sem tudott visszatenni az útra, akik a helyszínen segítettek. Utólag is köszönet NEKIK! Így szükség volt némi idegen segítségre, amit a rendezők 10 perces büntetéssel sújtottak.

Visszatérve a szervizbe, mindent átnézve egy törött dobbetétet kellett eltávolítani az autóról, hogy másnap ismét harcképessé válhasson, és a Szuper Rally szabályainak megfelelve tettük be az autót az éjszakai PF-be. Szerettük volna úgy befejezni az évet, hogy nem egy kicsúszással zárjuk.
Vasárnap reggel 2 gyors várt a mezőnyre, amit problémamentesen teljesítettünk. Mindkét pályán kategória 3. időt autózva, és a 10 perces büntetőnkkel is a versenyt a kategória 4. helyén fejeztük be. Ez az eredmény már nem változtatott az év végi helyezésünkön sem, mert sikerült a 3. helyen zárni az idei szezont, ami 3 célba érésből azért nem is olyan rossz teljesítmény.
Reméljük sikerül még ebben az évben több kisebb versenyen is elindulni, és plusz kilométerek szerezni az autóval, ezzel is készülve a 2011-évre!

Köszönjük támogatóinknak az egész éves kitartásukat és azt, hogy ebben a gazdasági helyzetben is kiálltak mellettünk!