„Szállunk-hasítunk…”

Év elején terveztek, aztán cselekedtek, és azóta is „űzik-hajtják” a versenyautókat. Persze néha lassabban, néha gyorsabban sikerül ezt megtenni, de valahogy mégis jól áll mostanában a szénája a Bakó Rally Teamnek. Versenyről-versenyre jár a team, akik idén már számos futamon megfordultak, és legtöbbször egy dobogós hellyel távoztak. Az aktuális helyzetről Bakó László csapatvezetővel diskuráltam.

Mi jut eszedbe arról, ha azt kérdezem „szállunk, hasítunk…”?

– Ez jó. – nevet Laci felhőtlenül. Nagyon vicces kedvedben vagy. Tudom, mire gondolsz…a bükfürdői manőverekre, ugye? Ez már lerágott csont, vagy mondhatnám, hogy szóra sem érdemes, illetve ezer hasonlót. Ez már „szállóigévé” vált nálunk. Vagy így, vagy úgy de hasítunk előre minden egyes futam alkalmával. Megtanultunk egy két dolgot az idei évben is, és még csak a szezon felénél tartunk. De csüggedni nincs időnk. Tudod, mit csinálunk? Űzzük-hajtsuk….tudod, mint Lali pop.

Kicsit komolyabbra fordítva a szót, bátorkodom megkérdezni, hogy kielégít-e az, hogy mostanában kevesebb versenyen mutatod meg magad, mint pilóta? Illetve megelégszel azzal, hogy csapatvezetősködsz?

– Azt hittem csak hiedelem, hogy az újságírók direkt kellemetlen kérdéseket tesznek fel, de most a saját bőrömön tapasztalhatom, hogy ez a valóság. – kacsint felém Laci viccelődve. Rátapintottál a lényegre. Elég sok időt elvesz az életemből a team összetartása, és koordinálása, de megmondom őszintén, hogy hiányzik a versenyzés. Nagyon is hiányzik. Úgyhogy ez ellen már tettem is nemrég. Az V. Tótkomlós Rallyn újra elkapott a gépszíj, és elrajtoltunk, majd meg sem álltunk a dobogó legfelső fokáig. Biztosan hallottál már erről a versenyről, de ha mégsem, akkor elárulom neked, hogy évek óta ez a legjobban megrendezett verseny. Hangulatos, pörgős, közel hozza a nézőket a csapatokhoz, a versenyzőkhöz. Ez az, ami leginkább hiányzik a versenyeken. Itt megkaptuk. Sőt minden évben megkapjuk. El lehet azon gondolkodni, hogy ha Tótkomlóson sikerül mindig csillagos ötösre megrendezni a versenyt, akkor ez máshol miért nem működik. Visszatérve a lényegre, nem, nem elégít ki a csapatvezetősdi feladat. Olyan, mintha a páromat hallanám. Ő noszogat mindig, hogy csináljuk úgy, mint régen. Úgy lesz. Hiányzik a versenyzés, és igaza van. Úgyhogy a tervek változni fognak menet közben, mert a veszprémi murvát igaz kihagyom, de utána újból a bal egyből fogok vigyorogni.

Te nem indulsz Veszprémben, de mi a helyzet a többiekkel?

– A csapatunk tagjai, Ákos és Árpi, valamint Andris és Milán is indulni fognak a Veszprém Rallyen. Minden futamon elstartoltak eddig, és ezt így tervezik egész évben. Ott lesz a csapat, és az előző futamokhoz hasonlóan most is szurkolunk majd nekik, és mindenben segítjük és támogatjuk őket. Remélhetőleg a Székesfehérvár Rallye lesz a példaképük, és a dobogón újra megkergethetjük őket egy-két üveg pezsgővel.

Szöveg: Tiba Anita
Fotó: Peremicki István